hasło w biosie

hasło w biosie

Nowy postprzez Mwwwr niedziela, 25 października 2009, 06:03

Mój inteligentny informatyk co mi komputer składał założył mi hasło w biosie, przez co nie mam możliwości żadnych zmian! Do tego mam założone plomby na komputer. Szczyt szaleństwa, nie wiem po co oni to robią, chyba żeby utrudnić ludziom życie. Nie mam przez to możliwości wyjęcia baterii z biosa i w ten sposób go zrestartowania. Macie może jakieś inne pomysły jak się uporać z tym hasełkiem. Bardzo nie lubię gdy mój sprzęt ma przede mną tajemnice:/
Mwwwr
użytkownik

Re: hasło w biosie

Nowy postprzez bassienkaw niedziela, 25 października 2009, 17:49

Jakiś hack by był potrzebny??
bassienkaw
użytkownik

Nowy postprzez Nika Snape środa, 28 października 2009, 00:30

Żeby sobie z tym poradzić pozostaje ci tylko jedno - flash'owanie biosa z dos'a. Nadpisze to standardową konfiguracje i hasło powinno zniknąć. Tylko musisz pamiętać, że jeżeli coś pójdzie nie tak podczas operacji, albo po prostu prąd ci wyłączą to płyta główna może po takiej zabawie nie wstać. Dlatego mądrzej może by było porozmawiać z informatykiem. bios ci aż tak bardzo do szczęścia potrzebny?
Nika Snape
użytkownik

Nowy postprzez adamix czwartek, 12 listopada 2009, 14:34

Innym sposobem jest pożegnanie się z gwarancją i zerwanie plomby. Wyłącz komputer z prądu (wyjmij kabel z sieci). Wyjmij bateryjkę z płyty głównej poczekaj 1 minutę włóż bateryjkę z powrotem. Podłącz zasilanie wystartuj komputer i wejdź do BIOSa.
adamix
użytkownik

Nowy postprzez speed czwartek, 9 września 2010, 21:43

Ja pamiętam czasy mając 13 lat i kolega miał hasło na biosie nie mogliśmy tego obejść bo jego ojciec robił mu w ten sposób kontrole siedzenia na kompie...
speed
użytkownik

Powrót do komputery

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość